søndag 30. november 2008

1. søndag i advent

Hadde bare lyst til å dele denne med dere i kveld - på 1. søndag i advent



Andrea Bocelli Har den flotteste tenorstemmen jeg vet om

fredag 28. november 2008

Juleverksted med hagelaget

Vi hadde det kjempetrivelig i gårkveld på juleverkstedet.
Vi var bare fire stykker, men koste oss storveies både med dekorasjonslagingen, og ost og kjeks etterpå.

Jeg var ikke hjemme igjen før over midnatt.



Her er det vi laget:



Her er hele produksjonen





Denne har jeg brukt som advents-stake i mange år - bare skiftet ut granbaret for hvert år.


Juledekorasjonene mine.


Alle mine dekorasjoner blir ganske like, men det er nå slik jeg vi ha dem - uten for mye glitter og stas.


Julevasken i huset fortsetter i dag med innleid hjelp Fikk tilbud om det for noen dager siden, og da ble jeg hoppende glad og sa ja på flekken.


Så får vi brukt desemberdagene til bakst, marsipan- og godterilaging og annen kos.





Ha en fortsatt strålende fredag - snart helg


torsdag 27. november 2008

Så gjør vi så når vi vasker til jul…..

Det er aldri noen steder det blir så overfylt og rotete som i mine kjøkkenskap, har jeg inntrykk av.

I går og i dag har jeg plukket ut alt i kjøkkenskapene og kjøkkenskuffene mine. Du verden så mye rart det samler seg opp der i løpet av årene. I år har jeg kastet og kastet i vilden sky. Gamle plastikkting som aldri blir brukt, men så er det jo stygt å kaste da… Gamle urteglass med mange års gamle urter – urtene i søpla, glassene i konteineren. Ikke mye av smaken igjen nå, er jeg redd. Får tørke nye til sommeren i den nye urtetørka mi. Eldgamle urte-teblandinger og gammelt krydder – vekk med det. Glass med skår eller sprekk i - til konteineren de også. Og når jeg så endelig er ferdig: Flotte rene og ryddige kjøkkenskap og kjøkkenskuffer til jul!

I går kveld kjørte jeg rundt i nabolaget for å samle sammen tomgods til inntekt for skulemusikken vår. Det snødde tett hele kvelden, men heldigvis var det bra brøyta alle steder jeg var. Begynte litt over seks, og samla inn fram til sju. Da begynte spinningtimen min. Etter å ha spunnet som en gal en times tid, fortsatte jeg og jentene mine, som hadde vært på kulturskole om kvelden, med innsamlingen. Vi var ikke ferdige før halv ti, men da hadde vi til gjengjeld full bilen med tomflasker. Med jentene satt av hjemme, reiste jeg til Dombås for å pante flaskene.
Der har Kiwi oppe til kl 23.00, og da jeg kom med mine flasker, var andre godt i gang med matingen av automaten. Jeg var med og tok unna flaskene på baksiden, og satte dem i kasser. Da vi var ferdige ti på elleve, hadde vi et samla pantbeløp på over 8.000,- kroner, og da hadde ikke alle vært der og levert. Noen hadde panta andre steder også, så sluttresultatet håper vi vil komme på rundt 10.000,-! Vi samla tidligere i år også, og da ble resultatet på over 11.000,. Dette er både en lettvint og effektiv måte å samle inn midler til lag og foreninger på! Lapper om dag og tidspunkt for innsamlingen, hadde vi kjørt rundt og lagt i postkassene en tid i forveien.
Bruker matpausen i vaskingen til å legge inn et nytt innlegg i bloggen min. Ikke så mye hagerelatert, men - jeg fant forresten en selvbrettet frøpose med frø øverst i kjøkkenskapet (hvordan den nå hadde havnet der ) Siden det ikke stod noe navn utenpå, kommer jeg til å så frøene i skråningen nedenfor blankmispelhekken. Det er antagelig frø fra en eller annen akeleie. – lignet i alle fall på det.
Ha en flott torsdag videre, folkens!

I kveld har hagelaget juleverksted, og dit har jeg tenkt meg…..
Lover å legge ut bilder av det vi lager hvis de blir fine da

mandag 24. november 2008

Korpsbasar

Kjøremgrenda Musikkforening, som jeg spiller i, hadde basar i går. Flerfoldige meter med bugnende gevinstbord resulterte til slutt i fantastiske 48.500 kroner! Vi har hatt en del forhåndssalg ute i butikkene i området, og på selve basardagen solgte vi lodd for hele 16.500 kroner!

Det var nesten ikke en ledig parkeringsplass ved Friheim, og mange måtte parkere slik at de stenkte inne andre biler.
Korpset spilte bra, og alle var fornøyde da basaren var over. Mest smilte nok de som hadde vunndet de flotteste gevinstene! Selv kom jentene her hjem med et heste-sengesett, noe som var midt i blinken for mine hesteinteressert jenter, og Silje Beate vant en fin tursekk alene.

Nå står jeg på farten til et møte i foreldrerådets arbeidsutvalg, før musikkøvelsen. Jeg må også nedom mor og far for å høre hvordan det står til. Far har vært kvalm og kastet opp tidligere i dag. Han var også veldig svimme. Det går noe omgangs-syke her for tiden, og det er nok kanskje den han har fått. Jeg krysser herved alle fingre og tær for at jeg ikke får den.

Ja, og så må jeg hente høy til kaninene - det er litt kaldt hos dem nå.

lørdag 22. november 2008

Nå er det sannelig nok snø!!!

Sånn ser det ut hos meg nå etter noen dagers snøinferno. Har tatt noen bilder slik at dere får en viss peiling på hvor mye snø det har kommet her siden onsdag.




Jeg fotograferte uteplassene henholdsvis i gårkveld mens lysene glødet under snøen,
og i dag tidlig. Mellom en halv og en meter er det kommet bare på dissse siste dagene.




Trappen og bedene er helt borte under snølaget






Sibirkornellen lyser nydelig i rødt mot den hvite snøen,

mens lekestativet er snart borte....





Bilde til v. Ikke godt å se "bautassteienen" under snøen her, nei. Rosebuskene er helt borte, og de kvistene som stikker frem er en duftsjærsmin til venstre, og en blodhegg til høyre.

Bilde til h. Og sembrafuru, stakkar, ser også ut til å være nokså nedsnødd.



I går skulle Silje Beate vere med en veninne hjem for overnatting. Jeg skulle komme etter med en del saker som hun trenkte. Jeg angret i bøtter og spann etterpå, for ned var det så vidt jeg kom, men oppigjen hadde jeg ikke sjans. Så mens jeg sto bom fast i snøen, mens snø og vind pisket om bilen, måtte faren til venninnen først dra meg løs, for deretter å kjøre opp med traktor og måke av midtrabatten. Så kom jeg meg opp. Det forteller noe om forholdene at jeg har en Audi A6 Qatro – så det er ikke noen fillebil på vinterføre jeg har.





Fuglene har det stritt for tiden, og jeg syntes ekstra synd på dem i går. Mens jeg holdt på å fryse fingrene av meg bare på den tiden det tok å fylle opp foringsautomatene, må de være ute hele tiden. Godt de har mye mat i nærheten. Er spent på hvordan det kommer til å gå med trosten som har strandet her.




Matforings-bjørken er full av all-slags fugler for tiden
Det er mest grønnfink, kjøttmeis og blåmeis, men i går var det også noen

få dompapper på besøk.




Døra på drivhuset hadde blåst opp for noen dager siden. Etter all denne snøen kom, har det vært kvisamt å ta seg opp dit, men da jeg skulle hjelpe Elisabeth med kaninstellet i går, fikk jeg endelig låst den for vinteren. Jeg flyttet også på såkoppene som har stått ved øvre veggen til drivhuset. Der pleier det å samle seg en del vann som senere blir til is. Ikke så luggumt å ha stående såkoppene der da. Jeg fikk røsket vedd kassen under snøen og satt den under tak i den gamle utegården til hønsene. De var godt nedsnødd som de var, så jeg behøvde ikke skuffe på dem mer.

Og nå snør det store kattfiller att – og jeg må til Dombås for å kjøpe gevinster til basaren som korpset skal ha i morgen…… Ja ja, jeg får kjøre forsiktig.

onsdag 19. november 2008

Det snør det snør. Tiddelibom.....

Sembrafurugreinene har også fått snø på seg.





Disse bildene er tatt i dag, men med noen timers mellomrom.


Her har snøen lavet ned i bøtter og lass i dag, og etter værvarslet å dømme skal det fortsette slik i tre dager til. Jeg har vært ute i dag og kastet litt snø over plantene som står i bedene nedenfor huset. Der legger ikke snøen seg, så der må jeg skuffe på snødekke.

Her hopper det rundt en stakkars gråtrost for tiden. Den spiser hvite rognebær og det som sidensvansene lot være igjen av blankmispelbærene. Den ser litt skadet ut noen ganger, men så flyr den oppi trærne noen ganger også, så jeg vet ikke helt om den er skadd eller ikke. Det ser i vertfall ikke ut som om den har tenkt seg til sydligere breddegrader i vinter – pleier ikke gråtrostene det da? I hvert fall sørligere enn her, trodde jeg. Skal bli spennende å følge den utover vinteren, og så får en håpe at kattene rundt om her ikke får tak i den.

Ellers så har jeg ryddet og gjort rent i huset i dag Skal ha sjukeplerlagsmøte her i morgen, og da gjelder det at disse garvede husmødrene ikke finner noe å utsette på min ringe bolig hva renhold angår. Det er vel bare dumt å tenke sånn, men jeg er nå ikke bedre…..

Vi skal planlegge et førjulstreff som vi arrangerer hvert år like før jul. Der har vi lynlotteri med julebakst og andre smågevinster. Så har vi vanlig utlodning på bok. Mye jobb, men så kommer det inn mye penger også. De siste årene har vi fått inn mellom 15 og 18 tusen kroner. I morgen skal vi rulle loddlapper til lynlotteriet.
Tenkte å servere dem pai med salat og brød til. Så må jeg vel bake en kake til kaffen….

Nå iler jeg til spinningtimen min. Har ikke vært med på tre uker på grunn av en langvarig forkjølelse, så det skal bli spennende å se hvordan formen er....
Får satse på å ta det med ro til å begynne med, så får jeg se etter hvert.




søndag 16. november 2008

Oss ha gjort ka gjerast skulle…….

Jeg har ikke ”ysta ost og kinna smør”, men den siste uka har stått i mataukens tegn her hos oss.


Etter jeg kom hjem fra skolemusikkseminaret (var med som instruktør) på lørdag, tok jeg ut av fryseren alle posene med reins- kjøtt som skulle males og spes på tirsdag. Jeg tok også ut av fryseren det kjøttet jeg skulle bruke til kjøttdeig, eller morr, som vi sier. Dette kjøttet maler jeg hjemme på min egen kvern.


Mandag sagde jeg opp, for å koke kraft på beina til reinsbukken som Leif Magne skjøt i høst. I to hele dager sto den og kokte. Det ble kjempefin kraft.

Tirsdag hentet jeg mor, og sammen reiste vi for å få malt opp, og hakket det kjøttet vi skulle lage kjøttkaker og karbonader av. Jaktlaget som Leif Magne er med i, kjøpte kjøttkvern og kjøttkakke etter at lokalbutikken her sluttet med kjøttmaling for kundene sine. Jaktlaget har utstyret stående hos den ene av jegerne, men nå i de senere årene er det bare vi og en til som har bruket utstyret. Vi har i alle år ordnet kjøttmaten vår selv, og bedre kjøttkaker og karbonader enn de man lager selv, finnes ikke!



Onsdagen gikk med til å ”gjøre opp” og brune karbonadene mine – det ble hele 340 stk.

Da Leif Magne kom hjem fra arbeidet, skar vi den halve hjorten som vi har hatt hengende på kjøla. Kjøttet ble omhyggelig pakket og merket før det ble puttet i fryseren. Hjortekjøttet bruker vi kun til steker, biffer og grytekjøtt. Det som ikke kan brukes til dette kverner vi opp til kjøttdeig. Helstekt hjortefilet er noe av det beste som finnes – riktignok dersom det er tilberedt på den rette måten.


Vi begynte torsdagen med å ”gjøre opp” og brune karbonadene til mor. Så begynte vi på kjøttkakene mine. De fortsatte vi med på fredagen også. For å få store og fine kjøttkaker, bruker vi god gammeldags kjøttkvern med en liten tut på. Da blir de passe store, og det er lettere å få de faste og fine på denne måten.
Karbonadene ble avkjølt før de ble puttet i fryseren. Kjøttkakene, derimot, måtte kokes i kraften slik at de ble gjennomkokt. Tre kjempestore kjeler med kjøttkaker måtte til før alle kjøttkakene var gjennomkokt.



Her ser dere noen få av kjøttkakeposene ferdig til frysing.

Etter avkjøling ble noen av kjøttkakene fryst uten kraft, mens de fleste fikk god kraft i posen før de ble puttet i fryseren. Et sted i mellom 600 og 700 kjøttkaker ble det, så vi skal ikke mangle mat med det første! Det er godt vi har to frysere.


Mor fikk med seg en stor bolle med kjøttkaker for hjelpen, og svigermor fikk noen poser med karbonader og kjøttkaker hun også.


Lørdagen kvernet jeg opp det kjøttet som jeg skal bruke til morr. Jeg har pakket dem i dag. Det ble hundre poser med ca 400g i hver pose. Endelig kan vi igjen slippe å kjøpe kjøttdeig på butikken – ikke er den noe god heller….

Jammen er det mye arbeid med å lage kjøttmaten selv, men når alt ligger ferdig pakket i fryseren, er det bare fryd og gammen!


Og alle dagene vi har drevet med kjøttmaten, har vi hatt besøk av mange sidensvanser. De har mesket seg med bær av blankmispel- og leddvedbuskene. Her fikk jeg knipset en mens han satt i fuglermater-bjørken vår.


Forresten så har frøene fra både Plant World og Primafrø kommet, så da er det vel bare å gå i gang med såinga snart.

I morgen blir det full dag på kontoret igjen. Rart hvordan det hoper seg opp i løpet av en uke når man ikke er der....