lørdag 31. januar 2009

Resultatet av bakedager

På fredag hadde begge mine jenter besøk av hver sin venninne får å ha bakedag.
Vi kom ikke i gang før utpa dagen et etykke, men vi vanst da litt lell

Kjeksene på bildet er noen av de Maryland-cookies de to yngste laget etter en oppskrift de har fått på skolekjøkkenet.

Kanelsnurrer / Skillingsboller

De to eldste fikk prøve seg på denne oppskriften – dog med litt hjelp.
De kjevlet derimot ut hver sin leiv i stedet for en stor.

Skillingsbollen er en bergensk spesialitet, og her kommer en ekte bergensk
oppskrift med mye sukker og kanel i svingene.

Ca 24 stk.

125 gr margarin
5 dl melk
50 gr gjær (jeg bruker rød type tørrgjær til disse)
125 gr sukker
1,5 – 2 ts kardemomme
800 – 900 gr hvetemel (jo mindre dess bedre - bare det blit deig av det)

Fyll
Smeltet smør el margarin
Kanel
Sukker

Deigen
Smelt margarin i en kjele og ha i melken. Varmes opp til 37 el 40 grader (tørrgjær)
Ha noe av melet, ca det halve – ¾ av melet, sukkeret og tørrgjæren i mikser-bollen. Jeg bruker mikser jeg da Slå over væsken og la maskinen gå i 4 – 6 min, eller for hånd: Elt godt med ei sleiv. Mengden med mel skal være slik at det blir en fløyelsmyk deig/tykk røre. Når maskinene har gått de nevnte minuttene, has i mel til deigen blir passe (løsner lett fra bollen)
Heves i ca 40 min, eller dobbel størrelse. Med et plastklede over.

Utforming

Etter heving kjevles deigen ut til et rektangel på sa 35x 60 cm.
Smeltet smør pensles på for så å strø på kanel og sukker La det være igjen en to cm bred stripe på langsiden lengst fra deg. Denne smøres med vann. Leiven rulles så sammen til en tykk pølse som skjæres opp i ca 2cm tykke skiver som has på stekebrettet dekket med bakepapir. Settes lunt til heving med kopphåndkle over Dryss på pærlesukker før steking. Stekes midt i ovnen ved 230-250 grader i 10 – 12 minutter.
Disse er fine å fryse. Varmes i mikroen, og de blir som nystekte


Jeg fikk også hjelp av de to største til å lage deigen til disse lefsene. Siden tiden ble litt knapp før jentene måtte hjem igjen, satte jeg bollen med deigen inn på kjøla til i dag.



Tunnkaku / mørlefse

Det florerer et hav av oppskrifter til denne type lefse, men jeg har plukket litt fra de jeg har funnet, og laget min egen – de blir kjempegode. Spises med smør og sirup, raudost,
eller alle slags syltetøy. Ripsgele er spesielt godt på synes jeg

1 kopp er 2 dl.

1,5 kopp seterrømme
3 kopper kulturmelk
1 kopp sukker
1 kopp sirup
3 ts hornsalt
2 ts natron

Kveitemjøl til passelig deig
Ikke for hard - blir vond å få utover
og ikke for bløt – blir fort klissete

Deigen settes kaldt minst ca en halv til en hel time før den bakes ut.


Ta en del av deigen og kjevle den ut til den er ca ½ cm tykk. Stikk ut rundinger med egnet redskap. Jeg bruker en liten tupperware-bolle. Stekes på takke på ganske lav varme. Er varmen for høy, blir de brune utenpå og rå inni. Min takke er på 2800W – den står på 4 når jeg steker disse.

Jeg prøvde først å kjevle på kjøkkenbordet i dag på voksduk. Det gikk dårlig, så jeg hentet et lite bakstbord – fjøl som svigermor har. Da ble det mye bedre å bake ut uten at deigen klistret seg til underlaget.

Disse lefsene er kjempefine å fryse. Varmes bare opp i mikroen, så er de som nystekte

Og har er forresten et bilde av de selvlagede frøposne med bilde som jeg lager selv.

Og mens jeg forlangte pc'n til blogging, forbereder jentene det som skal til for en lørdagskveld med Taco

God lørdagskveld alle sammen!

fredag 30. januar 2009

Besøk av frøboksen

Etter et kort stopp hos meg, har nå frøboksen begynt på sin ferd mot Dokka og til Toveve. Den kom til meg på onsdag, og sannelig skal jeg si den var fylt til randen med frøposer. Jeg googlet til øyet ble både stort og vått, og etter hvert plukket jeg ut dem jeg hadde mest lyst på.

Plukket ut

Reddik – hvit/rød rund
Sukkererter
Iris Chrysographes – fra Marosa
Onopordum acochticum (Edeltistel) – fra Marosa
Mec cambrica Muriel Brown
Pennisetum villosum ’Cream Fells’ – fra Marosa
Plantago major Rubifolia – Fra Akoen
Middagsblomst storblomstret
Tomat ’Ailsa Craig – fra Mari Veldig spent på disse :-)
Asphodelus aestivus – fa Mari
Dictamnus albus ’Albiflotus’ (Moses’ brennende busk) – fra Racemosa
Campanula latifolia Alba
Rudbecia ’Autumn Colors – fra Racemosa
Phyteuma nigrum
Gentiana cachemirica – fra Marosa
Iris sibirica ‘ New Hybrids’ - fra Racemosa


Etter å ha laget nye frøposer med bilde på, hadde jeg frøene jeg skulle gi bort ned i sine respektive frøposer.

Her er de frøene jeg la ned i frøboksen.

Papaver radicatum (Dovrefjellvalmue)
Campanula barbata
Pulsatilla vulgaris
Pulsatilla vulgaris Rubra
Lunaria annua (Judaspenge)
Trollius Cultorum
Aquilegia Woodside White
Aquilegia buergeriana
Veronica gentianoides 'Variegata'
Geum urbanum checkmate


Lokket på boksen var ganske ødelagt, så jeg teipet godt slik at frøposene skulle holde seg innabords under frakten.

I dag puttet jeg boksen ned i en stor konvolutt, og teipet godt. Så leverte jeg den til den buss-sjåføren som henter inn posten fra rød-poskassen nede ved det gamle posthuset.


Ellers så har jeg bestilt disse hos Impecta:

Primula vialii ‘Orcid Primrose’
Lobelia erinus campacta ‘Kejser Wilhelm’
Lobelia erinus pendila ‘Cascade Rainbow’
Antirrhinum majus nanum F1 ‘Princess Yellow with Red Eye’
Nolana paradoxa ‘Blue Bird’
Penstemon whippelanus ‘Whipple’s’
Phlox durummondii nana compacta ‘Ethnie Light Blue’
Petunia hybrid milliflora F1 ‘Fantacy Pink Morn’
Petunia hybrid milliflora F1 ‘Fantacy Ctystal Red’

Men nå skal jeg og jente bake litt......

søndag 25. januar 2009

Deilig kveitemiddag og en koselig utfordring

Kveitemiddagen i dag ble meget vellykket. Etter å ha surfet litt på godfisk-sidene som Juni anbefalte, bestemte jeg meg for kokt kveite med hvitvins-saus med reker, samt smørdampede gullerøtter, blomkål og broccoli.

Et lurt tips jeg fant, var å legge kveiteskivene i saltlake (100 gr salt pr. liter vann) i tyve minutter. Skivene tørkes deretter med tørkepapir før en kverner pepper over dem.



Kok opp vann med litt salt, og ha kveiteskivene oppi. Slå av platen og la de trekke i 8-10 min.

Etter kveita var ferdig trekt la jeg stykkene i en tupperwareboks som er slik at den holder bra på varmen.

Sausen lagde jeg slik: Hakket to sjarlottløk fint, surret de blanke i olivenolje før jeg hadde oppi ca 1 - 2 dl kvitvin og 4 dl kraft etter trekkingen. Lot dette koke til det bare var igjen det halve. Så hadde jeg i 2 dl matfløte og maizena til sausen ble passe tykk. Smakte til med salt og fiskefond (Knorr sin fiskefond med hvitvin) Like før sservering hadde jeg i rensede reker - en desj.

Smørdampede grønnsaker: Jeg kokte opp vann med salt og hadde i gullerøttene. Lot dem koke ca et kvarter før jeg la oppi blomkålbukettene, og ventet fem minutter til før jeg la oppi broccolien. Etter noen minutter var alt ferdig. Da slo jeg av vannet og hadde på noen desjer Kviteseidsmør.

Og med mandelpoteter til, ble dette et riktig festmåltid for store og små

Senere på kvelden var det kaffe, is og kaker, og særlig isen fikk ben å gå på hos de minste


Vi hadde en trivelig kveld der minsten til min søster, rundt 18 mndr, stod for det meste av underholdningen. Jammen er de morsomme i den alderen Men når det lei mot kvelden, var det godt å finne smokken før de tok fatt på turen hjem til Joramo.

Nå har de andre lagt seg, og jeg må se å finne sengen jeg også. Jeg har hatt en stygg tendens til å snu døgnet i det siste, og når en da må opp tidlig, blir det altfor lite søvn dersom en ikke kommer seg til sengs i rimelig tid.

Jeg fikk stusset fuchsiaene mine i dag også! Jeg fikk en del stiklinger som jeg enten kommer til å sette ned, eller jeg tilbyr dem til andre på hagegal - jeg får se. Det var godt å få snødd dem ned litt. Noen holdt på å bli i lengste laget. Jeg fikk også plukket vekk visne og gule blader og
ryddet på vaskerommet, der jeg pleier å så.

Ellers ser jeg at jeg har fått en koselig utfordring av Frøya-Heidi i dag.
Jeg skal legge inn bilde nr 6 i det 6. albumet i "Mine bilder". Så skal jeg sende utfordringen videre. Her er bildet som jeg fant da jeg gikk inn på det 6. bildet i mitt 6. album:

Dette er bildet av den første hostaen jeg kjøpte. Den står helt på enden av beddet bortenfor huset og nedenfor uthuset.
Bildet er tatt tidlig på høsten, for hostaen blomstrer som kjent ganske sent.

Hvem jeg utfordrer:
Mokki's hage
Ritas lett kaotiske hageliv
Villroses hage
Øyvinds verden
Litt om Vivis hagerom
Vicky - Vigdis dagbok



Men nå må jeg finne senga.

God natt folkens

lørdag 24. januar 2009

Total makeover

Opp litt utpå dagen. Tok en ansiktsrens med etterfølgende ansiktsskrubb før jeg hoppet i dusjen. Tok en ordentlig bodyskrubb midt i blandt shampoonering og innsåping. Ferdig dusjet, følte jeg at porene i ansiktet hadde åpnet seg såpass at jeg kunne klemme ut diverse hudormer som hadde tatt bolig i ansiktet mitt
Deretter la jeg først en rensemaske før jeg la en god fuktighetsmaske som begge fikk virke mens jeg inntok horrisontalen med føttene opp. Tonic og ansiktsolje etterfulgt av en deilig fuktighetskrem fikk meg til å føle meg helt ny igjen. Med en leppemaske med skrubbeffekt, etterfølgende av en myk leppebalm ble leppene myke som smør
Etter en lett makeup med mineralpulver, en god blush, diskret øyenskygge og en god mascara samt en nøytral leppestift var jeg klar for å reise på butikken i snøværet for å handle inn til dagens bursdagsselskap
Vel hjmme igjen var det bare å begynne med bakinga Det var bestilt skjokoladekake, og jeg har en oppskrift som aldri slår feil - unntatt den gangen jeg hadde hatt i salt i stedet for sukker da
Med sjokoladekaken ferdig stekt og pyntet var det bare å gå i gang med pizzaen.

Leif Magne støvsugde gulvene, så det slapp jeg heldigvis
Da jentene - frøknene - kom slik i seks tiden i kveld, var alt på stell
Og mens de sitter på loftstuen og koser seg med mat, film og godis , sitter jeg og er overlykkelig for at jeg endelig føler meg som mitt gamle jeg igjen
Nå føler jeg virkelig for å ta fatt både med frisering av fuchsiaene i kjelleren, og såing av både stauder, sommerblomstene som må såes tidlig, og paprika og tomater. Agurken tror jeg at jeg venter litt med. Jeg har også et par såkopper med noen småplanter som skulle ha vært priklet.

I morgen kommer søsteren min og familien på middagsbesøk. Har tenkt å servere dem kokt kveite. Noen som vet hva annet en kan servere til kveite enn gullerøtter, tar jeg gjerne imot tips fra dere.

God lørdagskveld!

fredag 23. januar 2009

Med Baileys i glasset....

Med Baileys i glasset og enda en ukeslutt, kjenner jeg endelig at influensaen holder på å slippe taket for godt

Dette har vært en gjenstridig sak som har vært vanskelig å bli kvitt. Nå er det bare litt hosting som sitter igjen kjenner jeg, og det er kjempegodt. Bare det å kjenne at kreftene og pågangsmotet atter er på veg tilbake er bare deilig
Etter halve dager på kontoret de siste dagene – for øvrig de første kontordagene siden før jul – hadde jeg min første hele kontordag i dag.

Sangstemmen holder også på å komme tilbake, etter å ha vært fraværende en hel evighet. Jeg dristet meg på øving på tirsdag, men ble bare sittende å hoste – ikke en tone kom det – men fikk nå høre hvordan de nye sangene som ble øvd inn hørtes ut. De ble omstendelig lagret i harddisken min. Dessuten var det kjempekoselig å treffe alle kormedlemmene igjen etter nyttårskonserten. De er bare kjempekoselige

I morgen skal Silje Beate feire sin 14 års dag sammen med noen gode venninner. Da er det beste at mamma er opplagt, tenker jeg. Hun hadde dagen sin på mandag denne uken, og det var så vidt jeg orket å be inn tanter og onkler m.m. til kaffe og kaker på søndagskvelden. Venninnekvelden fikk hun vente med, syntes jeg, så da kommer de i morgen kveld på pizza og kaker m.m.

Tror kanskje til og med at jeg orker å vele om litt i morgen – med litt hjelp av fjortisen kanskje.

Har sett at Harryford oppfordrer til situps, så jeg har skrevet ned mine for januar, men jeg har ikke kommet så langt at jeg har meldt meg på ennå – blir nå!


Nå skal jeg kose meg med Baileys og lese blogger i hele kveld – noe jeg ikke har orket og gjort i noen stor omfang den siste tiden.

Ikke har jeg fått sådd frø enda heller, men nå ser jeg resten av vinteren og våren lyst i møte med frøsåing, plantepinnelaging, fuchsia-klipping osv……
Kommer til å legge ut avklipte fuchsia-stiklinger på hagegal i tilfelle noen har lyst på.



Så vil jeg få takke ToneM for denne: Alltid koselig med utmerkelser, synes jeg

Og her er teksten som følger denne utmerkelsen:
"Denne bloggen investerer i og tror på NÆRHET- nærhet i rom, tid og forhold! Disse bloggerne er usedvanlig sjarmerende og søte, og formålet er å finne og å være venner. De er ikke opptatt av utmerkelser og selvhevdelse. Vårt håp er at når båndene på disse utmerkelser er kuttet, vil enda flere vennskap ha forplantet seg. Vær vennlig å gi litt ekstra oppmerksomhet til disse! Gi denne utmerkelsen til åtte bloggere, som igjen må velge seg åtte nye. Inkluder denne teksten på utmerkelsen deres".


God fredagskveld alle sammen