fredag 26. september 2008

Behöver ikke misunne meg.

Her er ingen sydenvarme overhodet.
Ingen behöver aa misunne meg denne ferien.
Det har regnet i to stive dager, og vaert overskyet resten :-(
Det er siste gangen vi reiser hit til Mallorca - tror jeg, selv om vi har vaert heldige med vaeret tidligere.
Vil bare faa hilse til alle leserne mine fra sommerlige temperaturer, ja, men ingen knallvarme. Det sier seg vel selv naar jeg enda ikke har vaert ute og badet.......

søndag 21. september 2008

Haust-ånn





I morgen reiser vi på ferie til syden, og fredags- og lørdagskvelden, samt i hele dag har jeg arbeidet som en tyrk både ute og inne for å bli ferdig med alt jeg har tenkt. Heldigvis har det vært nydelig vær disse dagene og kveldene. På dagen i går var jeg med yngstejenta til Kvam på fotballturnering. Meldte meg frivillig til å kjøre jeg da, siden Bjørke Gartneri ligger like ved idrettsplassen :). Jeg fant fire roser som jeg fikk 40% på: "Zoe" (moserose 1829) ", "Blush Damask" , "Ritausma" og "Hugonis". Mary Rose (bildet) står øverst på ønskelisten min for roser til neste år.



Om kvelden rensket jeg opp i et bedd ovenfor muren ved sitteplassen vår. Der var det helt


overgrodd med gress og brennesle. Der kommer jeg til å plante noen rugosaer. Så kommer jeg til å flytte rosen fra Hilde G dit. Tror kanskje jeg må dele den i minst to, etter jeg har klippet den ned, og før jeg kan flytte den. Muligens jeg setter noe av den på uthushjørnet også - jeg får se til våren. Rosene som jeg skal plante der kommer til å fungere som en hekk mellom sitteplassen og plenen forran uthuset.

I dag her jeg plantet plantene jeg fikk fra Viggo. Jeg plasserte alle i rhododendronbeddet mitt. Så har jeg tatt opp de staudene som stod igjen i kaldbenken, og plantet dem ut i beddene. Det var bl.a to forskjellige geraniumer - en med mørke tegninger på bladene, husker ikke navnene i farten. Leers var det en lav krypende potentilla, noen planter med en lilla Penstemon.
Jeg tok også og plantet ut de fleste plantene av Gentiana septemfida, Gentiana acaulis , Gentiana crusiata og Gentiana angustifolia som jeg har sådd i vår. Noen satte jeg i sur jord, andre i vanlig. Så plantet jeg ut alle plantene mine av Anemone rivularis og Anemone leveillei. Noen av mine Meconopsis betonicifolia "Alba" og "Hensol Violet" ble plassert i rhododendronbeddet, og noen få i storbeddet ovenfor huset. Det skal bli interessant og se om de vokser best i det sure miljøet eller ikke. Ellers ble det også satt ut i beddene noen Trollius laxus (fått frø av Magnar) og noen akeleier. Jeg rev også opp noen (ikke fine) akeleier, og plantet noen planter av en Geum der i stedet. Disse var sådd som variegert, men var ikke variegert da de spirte. Litt spent på hvordan de kommer til å se ut.

Jordbærstiklingene, som har stått i vann i flere uker nå, kom i jorden i dag. Vi har ordnet til et helt nytt jordbærbedd med opphøyde rader der plantene skal stå. Ca 50 planter ble satt ned. Mest Senga Sengana, og noen få Korona.

Så tok jeg og vendte jorda i kaldbenken og rensket opp for ugress. Så satte jeg ned alle plantene jeg har hatt ståene i kopper i sommer, og som jeg ikke har fått plassert enda. Kaldbenken ble helt full gitt. Skjønner ikke hvodan det kunne bli så mange planter av de frøene jeg sådde her i vinter og vår :D.

Til slutt begynte jeg i det som skal bli urtebeddet. Vendte jorden med greip og blandet i ny jord. Rensket opp for ugress, og har planer om å sette ned det jeg har av urteplanter i morgen. Jeg setter ned med kopper og det hele, for jeg har ikke helt for meg hvordan det skal se ut enda. De fire sistankomne rosene kommer nok også til å overvintre der.

Har vannet en masse i hele dag. Det er godt vi har skikkelig vatningsanlegg :)

Klær er vasket og sammenlagt, kofferter er pakket noe, så får jeg håpe at jeg får gjort resten av det jeg har tenkt før vi setter kursen sørover.....

onsdag 17. september 2008

Plantene fra Viggo kom i dag :D


Fra før har jeg bl.a Meconopsis Lingholm

Hipp hipp hurra!!

Følgelappen på pakken fra Viggo kom i posten i dag. Selvfølgelig måtte jeg reise å hente pakken med en gang. Da jeg åpnet pakken, var det som om det var både bursdag og julekvelden på en gang!! Jentene så bare dumt på meg og ristet oppgitt med hodet. "Har det tørna helt for deg eller, Mamma??"


Dette er hva som var oppi pakken:
Primula sp 10-15 cm høy
Primula amethysliwa


Ja, er ikke jeg heldig så ver ikke jeg!!
Tusen takk til Viggo for de flotte plantene!!

De nyankomna skal få stå ute på verandaen i dag, og så kommer jeg til å plante dem i morgen.


tirsdag 16. september 2008

Fint om dagne, kaldt om natta



Må innrømme at jeg er litt stolt av denne høstfloksen :)

Kan få til flotte bilder med bare kamera og.....


Høstannemonene står fortsatt flott til tross for flere frostnetter.


Liljene nedenfor huset blir bare flottere og flottere for hvert år.


Nå har det vært nydelig vær her i fire dager, men nattefrosten ødelegger en del av godværsfølelsen, synes jeg. Lilja jeg har gått og ventet skulle sprette, har frosset. Trodde kanskje en del stauder også hadde lagt inn årene, slik som høstannemonen og høstfloksen, men det ser ut som at de står enda, selv om det har vært helt nede i minus 2,5. Gentianaene mine står også heldigvis like flotte.

Jeg har slått plenen i dag, og har funnet ut at vi har altfor mye plen (he,he) Lekte litt med tanken på et avlangt bedd mellom ganvegen vestenfor huset og det som skal bli urtebeddet. Men jeg tviler på om gubben er enig. Her trengs det bearbeidelse.....
Trenger plass til flere roser.....
Ellers har en del stauder - les primulaer - begynt å blomstre for andre gang i sommer. Jeg fant også en gullkorgblomst i dag.

Med flere frostnetter fremover spøker det for fortsatt uteliv for fuchsiaplantene og pelargoniumene mine. Spørs om jeg bare må ordne dem for vinteren snart, og i hvertfall før vi reiser til syden neste mandag.

fredag 12. september 2008

Vindfull dag i hagen

Blomsten til Empress Josephine er jo bare helt nydelig

I dag har vinden løyet såpass at det gikk an å arbeide i hagen. De siste dagene har vært vindfulle her på Lora. Med tre roser, to peoner og mange stauder som skulle i jorda, var det bare å gå på med krum hals.

Det første jeg gjorde i dag var imidlertid å gå rundt i hagen med penn og papir og skrive ned navnene på de rosene jeg har i hagen.
Da fikk jeg denne listen:

J. P. Connel
Therese Bugnet
Harrisons yellow
Namdalsrosen
Stanwell Perpetial
Minette
Morden Fireglow
Winnipeg Parks
Louise Bugnet
Maidens Blush
Altaica - Lirose
Poppius
Agnes
Great Western
William Baffin
Majalis - Kanelrose
Empress Josephine
Nevada
John Davis
Celestial
Henry Hudson
Wasa Gamming
Suaveoens - Kystkvitrose
Gallica Splendens
Persian Yellow
Petite de hollande - Hundrebladsrose
Monte Rosa

Dette er dem jeg vet navnet på. Så har jeg en liten rugosa-sak med halvfylte blomster med farge som ligner litt på Gallica Splendens, men det er ikke den. Så er det den lille rosekvisten jeg fikk av Hilde G da jeg var hos henne for en del år siden. Den har rukket å bli over to meter høy, og er en kjempebusk. Den har mørke blader, og har små enkle blomster med etterfølgende nypeprakt.
Fint om du kan hjelpe meg med navnet, Hilde, dersom du husker hvilken rose det var.

De tre rosene som fikk sine plasser i dag, med mye kugjødselkompost og plantegjord, var Persian Yellow, Celestial og Petite de hollande.

Så har jeg satt ned to peoner som er kjøpt hos Kjell Bjørke på Kvam: Silkepeoner begge to med navnene Kansas - rosa, fylt
og Nymphe - lys rosa med gul midte

Til slutt satte jeg ned resten av det jeg hadde med meg hjem fra forumstreffet. Det var bl.a
Thalictrum delavayi Hewitts Double og Thalictrum delavayi 'Album' , samt Hepatica transsilvanica, en astilbe og en Sedum sp fra Marosa.

Rakk også å vanne litt før den kalde vinden frøs meg inn igjen.

Må huske å vanne mere i morgen.

tirsdag 9. september 2008

søndag 7. september 2008

Kempe helg!

Du verden for en helg det har vært!
Egentlig begynte den fredagskvelden, da det tikket inn en pm fra Viggo. Han hadde sett at jeg ønsket meg frø fra Bina, og sa at han hadde stående en del kopper med div Meconopsis fra "horridula-gruppen, og lurte på om jeg ville ha noen. Gjett om jeg ble kjempeglad!
Det har vært et fantastisk vær både lørdag og søndag, med grader nesten opp mot 30 grader i sola! Så får en bare tåle at det var tett oppunder null på det kjøligste natt til i dag. Men i natt er det ingen ting som tyder på at det blir kuldegrader, heldigvis.
Slike dager må en bare benytte i hagen. Jeg har klippet ned ferdigblomstrede blomsterstengler og fjernet gresstuer, som har fått vokse seg store i løpet av sommeren, i beddet bortenfor huset. Det har en tendens til å komme gress under svillene som vi la på plass i fjor sommer. Men nå er alt luket vekk!!
Ellers har jeg flyttet på en del hosta fra beddet ovenfor huset og på plasser der det er en del skygge. Der har jeg tidligere prøvd forskjellige stauder, men de har ikke trivdes der. Blir spennende å se hvordan det blir, men det får en ikke se før til neste sommer. Så har jeg plantet de staudene som ble med hjem fra forumstreffet - en hel haug. Det blir spennende å se om de kommer igjen til neste år. Plantet en ny rhododendron har jeg også gjort. Når jeg setter ned nye planter, legger jeg kugjødselkompost i plantehullene før plantene settes nedi. Så har de litt mat når våren kommer.
Ellers har jeg vannet godt i flere av beddene. Får vanne resten i morgen. Da må jeg også prøve å få ned to peoner, samt tre roser. Får se hva jeg rekker. Det blir vel en del leksehjelp + at jeg skal på musikkøvelsse kl 19.30.

fredag 5. september 2008

Ny hageblogg i stedet for hagedagbok på Hagegal

For meg ble nedleggelsen av dagens hagedagbøker på Hagegal nesten som en ny mulighet for meg til å skrive hagedagbok. Jeg begynte så optimistisk med hagedagbok tidlig i vår, og skulle være såååå flink med å skrive ned alt jeg gjorde i forhold til hagen. Så kom våren og sommeren i rekordfart, og dagbokskriverier ble prioritert vekk i konkurranse med hagearbeid og andre daglige gjøremål. Ledige stunder på våren, etter at snøen gikk, ble ikke brukt til hageskriverier i dagboken min. Og ettersom dagene og ukene gikk, ble det mer og mer” kvisamt” å liksom begynne på igjen. Derfor vil jeg benytte denne muligheten til å opprette en ny hagelogg, og se om jeg kanskje greier å holde den noen lunde i hevd.


Dermed har jeg også opprettet min egen hageblogg. Er veldig spent på hvordan dette går fremover, men det er vel bare å ta tiden til hjelp, tenker jeg.