søndag 21. september 2008

Haust-ånn

I morgen reiser vi på ferie til syden, og fredags- og lørdagskvelden, samt i hele dag har jeg arbeidet som en tyrk både ute og inne for å bli ferdig med alt jeg har tenkt. Heldigvis har det vært nydelig vær disse dagene og kveldene. På dagen i går var jeg med yngstejenta til Kvam på fotballturnering. Meldte meg frivillig til å kjøre jeg da, siden Bjørke Gartneri ligger like ved idrettsplassen :). Jeg fant fire roser som jeg fikk 40% på: "Zoe" (moserose 1829) ", "Blush Damask" , "Ritausma" og "Hugonis". Mary Rose (bildet) står øverst på ønskelisten min for roser til neste år.Om kvelden rensket jeg opp i et bedd ovenfor muren ved sitteplassen vår. Der var det helt


overgrodd med gress og brennesle. Der kommer jeg til å plante noen rugosaer. Så kommer jeg til å flytte rosen fra Hilde G dit. Tror kanskje jeg må dele den i minst to, etter jeg har klippet den ned, og før jeg kan flytte den. Muligens jeg setter noe av den på uthushjørnet også - jeg får se til våren. Rosene som jeg skal plante der kommer til å fungere som en hekk mellom sitteplassen og plenen forran uthuset.

I dag her jeg plantet plantene jeg fikk fra Viggo. Jeg plasserte alle i rhododendronbeddet mitt. Så har jeg tatt opp de staudene som stod igjen i kaldbenken, og plantet dem ut i beddene. Det var bl.a to forskjellige geraniumer - en med mørke tegninger på bladene, husker ikke navnene i farten. Leers var det en lav krypende potentilla, noen planter med en lilla Penstemon.
Jeg tok også og plantet ut de fleste plantene av Gentiana septemfida, Gentiana acaulis , Gentiana crusiata og Gentiana angustifolia som jeg har sådd i vår. Noen satte jeg i sur jord, andre i vanlig. Så plantet jeg ut alle plantene mine av Anemone rivularis og Anemone leveillei. Noen av mine Meconopsis betonicifolia "Alba" og "Hensol Violet" ble plassert i rhododendronbeddet, og noen få i storbeddet ovenfor huset. Det skal bli interessant og se om de vokser best i det sure miljøet eller ikke. Ellers ble det også satt ut i beddene noen Trollius laxus (fått frø av Magnar) og noen akeleier. Jeg rev også opp noen (ikke fine) akeleier, og plantet noen planter av en Geum der i stedet. Disse var sådd som variegert, men var ikke variegert da de spirte. Litt spent på hvordan de kommer til å se ut.

Jordbærstiklingene, som har stått i vann i flere uker nå, kom i jorden i dag. Vi har ordnet til et helt nytt jordbærbedd med opphøyde rader der plantene skal stå. Ca 50 planter ble satt ned. Mest Senga Sengana, og noen få Korona.

Så tok jeg og vendte jorda i kaldbenken og rensket opp for ugress. Så satte jeg ned alle plantene jeg har hatt ståene i kopper i sommer, og som jeg ikke har fått plassert enda. Kaldbenken ble helt full gitt. Skjønner ikke hvodan det kunne bli så mange planter av de frøene jeg sådde her i vinter og vår :D.

Til slutt begynte jeg i det som skal bli urtebeddet. Vendte jorden med greip og blandet i ny jord. Rensket opp for ugress, og har planer om å sette ned det jeg har av urteplanter i morgen. Jeg setter ned med kopper og det hele, for jeg har ikke helt for meg hvordan det skal se ut enda. De fire sistankomne rosene kommer nok også til å overvintre der.

Har vannet en masse i hele dag. Det er godt vi har skikkelig vatningsanlegg :)

Klær er vasket og sammenlagt, kofferter er pakket noe, så får jeg håpe at jeg får gjort resten av det jeg har tenkt før vi setter kursen sørover.....

3 kommentarer:

Mokki sa...

Sydentur nå hørtes utrolig godt ut! Det er grått og regn i dag her hos meg.... lekker rose du har i headingen! God tur!

Berit sa...

Hjelpe meg, for flid! Måtte den smitte...
God ferie!

Ingrid E 's hage 630 moh sa...

Takk takk, men som dere ser ovenfor, har det nok ikke blitt den sydenturen jeg forespeilet da den ble bestilt i vinter :-(